Ablaufbahn/Springschans

Tijdens het doorzoeken van oude clubbladen kwam ik dit 'dekomodell' tegen.
Hij stond In het clubheft 1-1976 en de bouwbeschrijving kon je bestellen door een briefje te sturen naar fischertechnik. Gelukkig hoeven we nu niet meer op de post te wachten en is hij direct online beschikbaar!
Omdat de resolutie laag was viel het bouwen van dit leuke model tegen. Details gingen verloren en zelfs met de loep kon ik de print niet goed lezen, ook het beeld vergroten op de tablet hielp niet.
Gelukkig vond ik de bouwbeschrijving van de springschans in de bibliotheek van de fischertecnikclub nederland. Die is in een veel hogere resolutie zodat ik de details beter kon zien en sommige vraagstukken kon oplossen.
 
De foto's van het model staan hieronder en het filmpje staat hier.
 
Leuke details zijn de lepels die omhoog veren bij het optakelen van het wagentje en het rijden over die lepels na het loslaten. Sowieso is het gebruik van de magneet erg leuk, je denkt toch eerder aan een mechanische oplossing.
 
Mijn aanpassing is een kleine bouwsteen naast de motor en het gebruik van 1 auto bij gebrek aan extra magneten.
 

Lees meer: Ablaufbahn/Springschans

 

 Achterbahn/Achtbaan

 

Dit model heb ik gevonden in het duitse clubheft 1974 1-2. Er bestaat overigens ook een nederlandse versie, grappig detail daarbij is dat in de duitse versie een mooie overzichtsfoto staat die niet in de nl versie te vinden is. Daarnaast is er een verschil in  de positie op de basisplaat in de bouwstappen en op de overzichtsfoto wat, zoals ik later ontdekt heb, voor problemen kan zorgen.
 
Foto's van het model staan hieronder en voor het filmpje klik hier
 
Dit model vond ik erg leuk omdat het eigenlijk de oerknikkerbaan is van de huidige dynamic modellen. Geheel toevallig kwam ook net na het voltooien van het project het filmpje online uit 1974 waarin na 17 min een soortgelijk model staat te draaien :-)

 

 
De aanpassingen die ik heb gedaan zijn: de meenemer is van latere datum, in 1974 bestond die nog niet. Ik heb hem gebruikt omdat mijn pingpongbal groter is dan gebruikelijk. Daarnaast heb ik de geleiderail niet gebruikt, hij werkt keurig zonder en heb ik hem opgeleukt met vlaggetjes.
 

 Radar installatie

 

Ik kwam het radarmodel tegen op een foto in de folder fischertechnik programma 72/73 en omdat ik nergens een bouwbeschrijving kon vinden heb ik een oproep geplaatst op het duitse ft-forum.

Ik kreeg als eerste tip een model met nieuwe bouwstenen.
Kort daarna kwam de gouden tip, een bouwbeschrijving uit het clubblad uit 1974. Naar aanleiding van deze bouwbeschrijving kon ik de uiteindelijke versie nabouwen. Ik was namelijk vooral gecharmeerd van de ronde schotel dus heb ik dat aangepast zodat hij overeenkomt met het origineel.
 
De foto's staan hieronder en voor het filmpje klik je hier
 
De werking van het model is eenvoudig, in plaats van reageren op terugkaatsing maakt dit model gebruik van licht. Waar licht is gaat het lampje op het controle paneel branden. Leuk is de overbrenging van motor naar schotel en de twee sleepcontacten.
 

 SpaceX project

Ik kreeg de inspiratie door een item in het NOS Journaal over de terugkeer op aarde van een SpaceX raket op 9 April 2016. Na wat research heb ik een eerste basis gelegd door 5 dagen later op 14 April het model te bouwen. In de tijd hierna zal ik nog heel wat kleine en wellicht grote aanpassingen doen, verbeteringen aanbrengen en uitbreidingen bouwen. 

 

Om de raket te vervoeren naar het lanceerplatform wordt de raket plat vervoerd en daarna rechtopgezet.

lees meer ft SpaceX project

Hieronder staan de modellen die we gemaakt hebben van . Naast mij zijn Sylver 11 Quinte 11, Riley 10 en Morris 7 flink aan het (mee)bouwen. Ook vriendjes en vriendinnetjes zoals Charlotte 11 en Quinten 11 bouwen mee. Als je op de foto klikt krijg je het bijbehorende filmpje te zien.